Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τον οισοφάγο, το στομάχι και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Η εξέταση γίνεται με ειδικό όργανο, το γαστροσκόπιο, το οποίο έχει διάμετρο μικρότερη από το δάκτυλό σας. Το όργανο αυτό έχει δική του κάμερα ώστε να μπορεί ο γιατρός να παρατηρεί το τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου.
Η εξέταση γίνεται αφού πρώτα χορηγηθούν φάρμακα στον ασθενή ώστε να «κοιμηθεί». Σκοπός είναι ο ασθενής να μην αισθάνεται κάποια δυσφορία ή πόνο. Συνήθως γίνεται παρουσία αναισθησιολόγου ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία της «μέθης» του ασθενούς. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10 με 20 λεπτά ώστε να γίνει καλή παρατήρηση όλων των οργάνων.
Μετά την εξέταση ο ασθενής αναπαύεται σε μία κλίνη, συνήθως για περιπου 10-30 λεπτά και αφού ενημερωθεί από τον γιατρό του για τα ευρήματα μπορεί να αναχωρήσει για την οικία του.
Ο ασθενής πριν την εξέταση θα πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες (για αυτό το λόγο συνήθως γίνεται πρωινές ώρες). Σε συννενόηση με το γιατρό ίσως χρειαστεί να διακοπούν ορισμένα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, κυρίως φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.
Ενδείξεις γαστροσκόπησης
- Επιγαστραλγία
- Μετεωρισμός
- Φουσκώματα
- Καούρες
- Αναγωγή τροφών
- Οδυνοφαγία
- Δυσφαγία
- Οισοφάγος Barrett
- Επανελεγχος προκαρκινωματωδών καταστάσεων σε προηγούμενες βιοψίες στομάχου (ατροφία στομάχου, εντερική μετάπλαση, δυσπλασία)
- Εμμένων έμετος
- Κοιλιακό άλγος
- Χαμηλή βιταμίνη Β12
- Χαμηλός σίδηρος
- Δυσπεψία
- Οικογενειακό ιστορικό κακοήθεις οισοφάγου ή στομάχου