Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό  να εξετάσει το παχύ έντερο αλλά και μικρό τμήμα του λεπτού εντέρου με ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα ίσης διαμέτρου με τον δείκτη του χεριού σας. Αυτό το όργανο, που ονομάζεται κολονοσκόπιο, έχει την δική του κάμερα και επιτρέπει στο γιατρό σας να βλέπει εικόνες του εντέρου σε οθόνη.

Η εξέταση γίνεται αφού πρώτα χορηγηθούν φάρμακα στον ασθενή ώστε να «κοιμηθεί». Σκοπός είναι ο ασθενής να μην αισθάνεται κάποια δυσφορία ή  πόνο. Συνήθως γίνεται παρουσία αναισθησιολόγου ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία της «μέθης» του ασθενούς. 

Μετά την εξέταση ο ασθενής αναπαύεται σε μία κλίνη, συνήθως για περίπου 10-30 λεπτά και αφού ενημερωθεί από τον γιατρό του για τα ευρήματα μπορεί να αναχωρήσει για την οικία του.

Για την κολονοσκόπηση ο ασθενής πρέπει να κάνει μια ειδική δίαιτα τρεις ημέρες πριν την εξέταση και να ξεκινήσει καθαρτικά την προηγούμενη ημέρα της κολονοσκόπησης. Σκοπός είναι να καθαρίσει καλά το έντερο ώστε να μη χαθούν τυχόν παθολογικές βλάβες. Σε συννενοήση με το γιατρό ίσως χρειαστεί να διακοπούν ορισμένα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, κυρίως φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Ενδείξεις κολονοσκόπησης

  1. Προληπτικός έλεγχος για ανεύρεση πολυπόδων (προκαρκινωματώδεις)
  2. Επανέλεγχος μετά από αφαίρεση πολυπόδων
  3. Επανέλεγχος μετά από χειρουργείο για καρκίνο
  4. Απώλεια αίματος από το ορθό
  5. Κοιλιακό άλγος
  6. Μετεωρισμός – Φουσκώματα
  7. Δυσκοιλιότητα
  8. Διάρροια 
  9. Αναιμία 
  10. Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος crohn)